top of page
PFab_Mom_black.png
Search
  • Writer's picturePFABMOM

Kennen jullie het fenomeen koortsstuip?

Updated: Aug 15, 2019


In februari '19 op een maandag kreeg Jari-Lee (3 jaar) voor het eerst een koortsstuip toen ik hem van de opvang ophaalde. 


Een koortsstuip is een aanval waarbij de hersenen tijdens koorts niet goed functioneren. Een koortsstuip ziet er uit als een epileptische aanval. Ongeveer 2 tot 5 procent van alle kinderen heeft een koortsstuip en mijn kind zit in die 5 procent. 


Toen ik Jari ophaalde van de opvang was hij een beetje warm en gaf aan dat hij ziek is. Ik tilde hem op en liep richting de tramhalte. Vlak voordat ik de tram instapte kreeg Jari een ‘aanval’. Hij duwde zijn hoofd naar achteren en ik waarschuwde hem meteen op het feit dat het gevaarlijk is. Hij reageerde niet op mij en draaide weg met zijn ogen. Vervolgens begon hij te trillen en wist ik meteen dat het ‘misging’. Ik was angstig en gilde om hulp. Ik dacht dat ik hem kwijtraakte. In de tussentijd kwam er schuim uit Jari-Lee’s mond en op dat moment besefte ik dat ik hem op straat in de stabiele zijligging moest leggen en 112 moest bellen. Dat heb ik gedaan! Jari lag helemaal stijf op straat en reageerde niet op mij. Ik wist niet wat me overkwam, zo angstig en kwetsbaar heb ik me nog nooit eerder gevoeld.


Als je kind een koortsstuip krijgt, probeer om kalm te blijven en volg deze stappen:

- Leg hem voorzichtig neer op zijn zij (stabiele zijligging) en maak eventueel zijn mond leeg.

- Bel 112 of je huisarts.

- Zorg voor frisse lucht zonder dat je kleine het koud krijgt.

- Probeer bij te houden hoe lang de aanval duurt. 


Alle PFABMOM’s die dit ooit hebben meegemaakt, ‘I salute you’! Ik was licht getraumatiseerd door deze ervaring, had nachtmerries, voelde me angstig en ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik er over praat. Zo heftig vond ik het! 

____________________________________________________________________

Did you know about 'Febrile seizure'?

In february '19 Jari-Lee (3yrs) got a febrile seizure for the 1st time. ⁣ ⁣ When I picked up Jari from the daycare his body temperature had risen & he told me that he wasn’t feeling well. While walking towards the tram⁣ stop, right before entering the tram, Jari got a seizure attack. His head leant backwards & his eyes rolled back. When he started to shake I realized that something was seriously wrong. I was scared & screamed for help: I thought that we were loosing him. At that point foam started to come out of his mouth. I realized that I couldn’t walk further: I put him in the recovery position, right there on the street, and called 112(911). Jari was completely stiff and wasn’t responding. Never had I felt such fear and been so vulnerable. ⁣ ⁣ If you think your child is having a seizure due to fever, try to stay calm and:⁣ - Gently place your child on the floor or the ground and place your child on his or her side to prevent choking.⁣

- Call 911 or your general practitioner.

- Make sure your child doesn't get it too cold or too warm.

- Keep a record of the seizure.


To all PFAMOM'S who has experienced this, I salute you!
102 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page