top of page
PFab_Mom_black.png
Search
  • Writer's picturePFABMOM

Emancipate yourself from mental slavery!

Ooit jezelf afgevraagd wie je bent? Waar je vandaan komt? Wat zich vroeger heeft afgespeeld dat (wellicht) heeft bijgedragen aan de mens die jij vandaag bent?


Ik kom uit Curaçao waar nog niet zo lang geleden slavernij de normaalste zaak van de wereld was. De grootouders van mijn overgrootopa hebben naar alle waarschijnlijkheid de slavernij meegemaakt. Tijdens de slavernij moesten mensen van afrikaanse afkomst kosteloos werken voor europese slavendrijvers.


Kan je jezelf dat voorstellen? Geen vrijheid hebben, je mening niet mogen geven of verkocht kunnen worden?


Er was één slaaf die zich dit helemaal niet kon voorstellen: Tula!


Tula

Een paar weken geleden ben ik naar een herdenkingsconcert geweest in Amsterdam: Een muzikaal eerbetoon aan de grote Curaçaose verzetsstrijder; Tula. Op 17 augustus 1795 leidde Tula de grootste slavenopstand in de geschiedenis van de voormalige Nederlandse Antillen. In opstand komen tegen de europese beheersers was de ergste misdaad in die tijd. Je moest dus echt ballen hebben om dat te durven!! Dagen lang werd er gevochten, Tula werd uiteindelijk opgepakt en vermoord op een gruwelijke wijze. Samen met de 2 andere leiders werden ze onthoofd in het centrum van Willemstad. Vervolgens zijn hun hoofden tentoongesteld op het Rif. Deze gruwelijke bestraffing moest alle andere slaven afschrikken om zo nog een opstand te voorkomen.


Herdenkingsconcert in Amsterdam met Izaline Calister, Roel Calister en onze familie

Elk jaar wordt Tula herdacht door de Curaçaoënaars. Hij is de nationale held van Curaçao en uitgegroeid tot het symbool van verzet tegen onrechtvaardigheid! Hij inspireert velen om zich staande te houden en te ‘vechten’ voor gerechtigheid. Tula was niet zo maar een slaaf, ondanks zijn situatie heeft hij zelf leren schrijven en lezen. Daarnaast sprak hij meerdere talen en had veel kennis van de wereld (zonder TV en internet). Gek he?!


Tula was dapper en zo dapper wil ik ook zijn!


Hoe vaak betrapte ik mezelf vroeger (en soms nog steeds) op onzekerheden, twijfels en een tekort aan ‘cojones’ (ballen). Mental Slavery noem ik die gevoelens en gedachten. Hoezo niet durven je mening te geven? Hoezo ja knikken terwijl je er niet mee eens bent? Ik moet wel toegeven dat ik soms geen kracht heb om in gesprek (discussie) te gaan met anderen (dat is een ander verhaal, haha). Ook dacht ik soms, ‘tja..weer omschakelen naar het Nederlands.. ik zou mijn mening krachtiger kunnen geven in het Papiamentu’.


Het Tula Monument op Curaçao

Je moedertaal, je huidskleur, je geslacht, je geloof, je opleiding, je geaardheid mogen geen redenen zijn om niet je mening te mogen of kunnen geven, onzeker te zijn of te twijfelen aan jezelf. Doe wat je moet doen om je staande te houden. Tula was dapper, hij durfde en ging uitdagingen niet uit de weg! Dat kunnen wij ook.


Daag jezelf uit om uit die comfort zone te stappen. Ontdek de bron van jouw onzekerheden en werk er aan. Als Tula dapper kon zijn, kan jij dat ook. Er schuilt een “ Tula” in ieder van ons.


GO GET WHAT IS YOURS!

124 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page